Zvolávací systém pre dobrovoľných hasičov

14.07.2011 16:49

 Zvolávací systém pre dobrovoľných hasičov je projekt, ktorého cieľom je riešiť problémovú situáciu notifikácie hasičských zborov (obecných a dobrovoľných) o potrebe výjazdu. V súčasnosti neexistuje žiadne systematické riešenie pre tento problém. Projekt vznikol na dobrovoľnej báze člena jedného OHZ, ktorý sa často ocitol v situácii, kedy nebol informovaný o potrebe zásahu v prípade požiaru či inej udalosti.

Projekt sa realizuje pod vedením Petra Bartalosa, člena DHZ Zlaté Klasy a spoločnosti ASMS s.r.o.. Je podporovaný Dobrovoľnou požiarnou ochranou SR, ako aj Hasičským a záchranným zborom SR.

 

K marcu 2011 registrujeme v systéme vyše 30 zborov z celého Slovenska: Brezovička, Čiližská Radvaň, Dežerice, Diaková, Dunajský Klátov, Gabčíkovo, Beluša - Hloža, Hubice, Klokočov, Korňa, Kráľovičove Kračany, Križovany nad Dudváhom, Kružlov, Kuchyňa, Láb, Lipany, Medzev, Moravany nad Váhom, Nitrianske Pravno, Ohrady, Okoč, Orechová Potôň, Radôstka, Rohovce, Spišské Bystré, Staškov, Šamorín, Štvrtok na Ostrove, Trhová Hradská, Turzovka, Veľké Blahovo, Vrbové, Zohor. Okrem hasičských zborov je systém využívaný aj združením K7 psovodi - záchranári SR zo Žiliny.

Hoci je systém využívaný nemalým množstvom zborov, k zmysluplnému naplneniu cieľa to ale ani zďaleka nestačí. K efektívnemu fungovaniu je potrebné, aby boli v systéme registrované všetky aktívne zbory, teda také, ktoré v prípade potreby vedia byť nápomocné v boji proti požiarom, alebo iným udalostiam. Toto platí hlavne v prípade, že je systém využívaný na komunikáciu medzi HaZZ a obecnými (dobrovoľnými hasičskými zbormi - OHZ, DHZ). Inými slovami v situácii, kedy je hasičský zbor notifikovaný operačným dôstojníkom HaZZ. Pre HaZZ predstavuje SMS zvolávací systém efektívny nástroj na notifikáciu OHZ/DHZ. Úskalie ale spočíva v tom, že pokiaľ v systéme nebudú registrované všetky zbory minimálne na úrovni jednotlivých krajov, budú nútený využívať aj tradičné, neefektívne spôsoby zvolávania OHZ/DHZ. Táto duplicita predstavuje problém, ktorý bráni úplnému a celoplošnému nasadeniu systému v radoch HaZZ.

Na základe uvedených skutočností apelujeme na hasičské zbory, aby sa v systéme registrovali. K zapojeniu sa do systému je potrebné dodať prevádzkovateľom zoznam členov a ich mobilné telefónne čísla. Následne môžu zbory využívať systém na vnútornú komunikáciu v rámci zboru. V prípade, že v príslušnom kraji je registrovaný dostatočný počet zborov a HaZZ nariadil používanie systému na krajských operačných strediskách, budete zvolávaný v prípade potreby aj operačnými dôstojníkmi HaZZ.

Prevádzkovatelia umožňujú novým zborom registráciu a využívanie systému ZDARMA napriek nákladom na fakturáciu SMS služieb u operátorov a samotnú prevádzku systému. Cieľom všetkých je riešenie problému komunikácie s OHZ/DHZ a priblíženie sa k štandardu okolitých krajín kde podobné systémy už dlhodobo efektívne fungujú. Napomôžme k záchrane ľudských životov zlepšením úrovne komunikácie medzi OHZ/DHZ a HaZZ. Zapojte sa aj vy!

DPO SR vyzýva aktívne zbory k zapojeniu sa do systému.

Ďalšie informácie o systéme a možnosti zapojenia sa nájdete na https://www.systemhasici.sk. Na tejto stránke taktiež nájdete vyjadrenie zborov ktoré už systém využívajú.